De cele mai multe ori, majoritatea gospodinelor aleg sa achizitioneze produse specializate de curatenie in functie de petele ce trebuie scoase, de suprafata ce trebuie curatata, sau de recomandarile celor pasionati de curatenie. Totusi, mare parte dintre acestea omit etapa de verificare a etichetelor produselor avute in vedere pentru curatenia locuintei proprii. In acest caz, este indicat sa se acorde o atentie deosebita unui astfel de aspect, in special pe perioada sarcinii, deoarece numarul de substante chimice continut de produsele create in ajutorul realizarii de curatenie pot afecta starea de sanatate.
Care sunt motivele pentru care produsele de curatenie pot afecta sanatatea, in special pe perioada sarcinii?
Desi in general nu se observa, substantele nocive din compozitia acelor solutii de curatare a locuintei intra in contact cu pielea, sunt inhalate si astfel patrund in fluxul sangvin, ajungand pe aceasta cale si la fat.
In acest caz, substantele chimice pot sa interfereze cu principalele functii asigurate de organism, dar in acelasi timp pot sa cauzeze mutatii celulare ce determina aparitia cancerului si, in aceeasi masura, afecteaza tesuturile sau organele prin dezechilibrele de la nivelul sistemului endocrin.
Exista numeroase studii si cercetari stiintifice ce au demonstrat faptul ca expunerea frecventa in perioada prenatala la un mediu toxic poate genera riscuri de astm, infectii ale cailor respiratorii sau alte alergii. De asemenea, pe suprafetele asupra carora se actioneaza raman diverse reziduuri ale substantelor chimice si, in acest fel, se creste durata de expunere a organismului la efectele lor negative.
Care sunt principalele produse de curatenie ce trebuie evitate pe perioada sarcinii?
De obicei, produsele de curatenie clasice se bucura de un continut bogat de substante toxice, dintre care cele mai frecvente pot fi: eteri de difenil polbromurati (DEPB), xylen, triclosan, perfluorurat, formaldehide, ftalati sau bisphenol-A.
Recomandarea specialistilor pentru femeile insarcinate este de a evita utilizarea:
- De diversi detergenti, dar si de substante similare destinate curatarii mobilierelor sau a diverselor suprafete din locuinta proprie
- De dezinfectanti
- De odorizante de camera
- De inalbitori
- De pesticide
- De var sau vopsele pe baza de ulei
- De acele produse ce prezinta un parfum puternic si persistent
Totusi, activitatea de curatenie nu trebuie sub nici o forma neglijata, intrucat si pierderea luptei cu murdariile va influenta sanatatea dumneavoastra, dar si a copilului. Asadar, venim cu o serie de recomandari pentru o curatenie pe cat se poate de sigura si de eficienta:
- Opteaza pentru produse ce contin ingrediente naturale sau alege sa folosesti solutii bio realizate in propria casa cu usurinta
In ceea ce priveste solutiile de curatenie realizate din ingrediente naturale, se apreciaza faptul ca acele produse ce cuprind substante biodegradabile pe baza de plante sunt cu mult mai sigure comparativ cu celelalte produse bazate pe substante petrochimice.
De asemenea, se observa ca printre cele mai eficiente produse de curatenie sunt cele realizate in propria casa. Astfel, un bun exemplu este otetul, care in combinatie cu o parte egala de apa va reusi sa indeparteze chiar si cele mai problematice pete.
- Stergerea prafului cat mai des
Cu siguranta una dintre vesnicele probleme in curatenie este legata de depunerea prafului in mod constant. Aceasta nu este doar inestetic din punct de vedere vizual, insa reprezinta si o sursa majora de imbolnavire.
Atunci cand aveti in vedere stergerea prafului, pentru un plus de eficienta va recomandam sa utilizati o laveta din fibre naturale si solutii non-toxice. De asemenea, pentru a evita depunerea constanta a prafului este indicat sa se curate frecvent filtrele aparatelor de aer conditionat si, in acelasi timp sa se scuture covoarele, pernele si lenjeriile pe cat de des posibil.
- Aerisirea frecventa a incaperilor
Pentru asigurarea unei stari generale bune de sanatate, este indicat sa se asigure ca aerul din locuinta este recirculat constant. Astfel, se recomanda aerisirea frecventa a camerelor, indiferent de anotimp, si stoparea utilizarii odorizantelor de camera.
- Precautie in curatenie
Atunci cand sunteti insarcinata si va ocupati de curatenia din locuinta, cel mai bine ar fi sa folositi manusi, masca de protectie, dar si sa evitati contactul direct cu substantele continute de produsele de curatenie prin lasarea geamurilor deschise.
Asadar, indiferent de progresul sarcinii, atat pentru sanatatea dumneavoastra, cat si a bebelusului, trebuie sa fiti pe deplin informata.