De multe ori parintii au tendinta de a compara camera copiilor si mai ales a adolescentilor cu un camp de lupta dupa terminarea razboiului. Poate uneori este o comparatie putin exagerata, insa modul in care reusesc sa isi murdareasca aceastia camera depaseste orice imaginatie. Odata constatata gravitatea problemei, urmeaza identificarea celei mai potrivite metode de remediere a acesteia.

Pentru a evita insa sa se ajunga intr-o astfel de situatie, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi utile pe care sa le puneti de altfel si aplicare. Astfel, copiii vor fi mai motivati sa va ajute sa curatati camera si apoi sa o mentina in ordine, intr-o oarecare masura.

Pretextele pentru curatenie – necesare pentru un pas inainte!

Ca parinte trebuie sa iti pui toate armele la bataie daca vrei sa ii acorzi copilului tau educatia cea mai buna, pe care mai apoi sa o transmita acestuia copiilor sai si acestia in generatiile urmatoare. Copiii pot fi stimulati sa realizeze curatenia in camera cat mai des. Spre exemplu, atunci cand urmeaza o anumita ocazie sau un eveniment mai deosebit pentru familie, te poti folosi de acest pretext pentru a-l pune sa faca curatenie. Daca ii atragi atentia de fiecare data, vei vedea ca lucrurile sa vor schimba si se vor mentine in directia cea buna apoi.

Vrea sa invite un prieten acasa? Urmeaza aniversarea unui membru al familiei, veti avea musafiri? In oricare dintre aceste situatii trebuie sa ai casa pusa la punct, deci automat si camera copilului. Fa-l sa inteleaga acest lucru si apoi va sti de fiecare daca sa faca curatenie din reflex. Pretextele de acest tip il vor educa si vor transforma copiii iresponsabili in copiii care vor acorda o atentie mai mare detaliilor, lucrurilor.

Trucuri pentru o curatenie rapida si eficienta – inca o motivatie pentru a fi organizat!

Atunci cand ii oferi copilului tau cateva solutii prin care sa realizeze curatenia in camera sa intr-un timp cat mai scurt, va fi mult mai receptiv la cererile tale legate de aceasta sarcina. Faptul ca implica un efort substantial nu va face decat sa ii provoace dezgust si neplacere pentru a mentine camera organizata mereu.

Cauta solutii pentru o depozitare, organizare si selectare a lucrurilor cat mai rapida si va fi incantat cand va vedea ca ii ia jumatate de ora sa finalizeze curatenia si nu 2 sau 3 cum s-ar fi asteptat.

Ofera-i produsele necesare pentru curatenie – va deveni mai responsabil vazand ca este tratat ca un adult!

Stimuleaza copilul sa faca ordine punandu-i la dispozitie produse de curatenie de care are nevoie. In momentul in care trebuie sa mearga pe cont propriu sa le caute prin debara sau sa aleaga singur ustensilele necesare, in mod cert ca ii va scadea interesul. Trebuie deci sa ii creezi conditiile necesare pentru asta.

Motiveaza-l sa pastreze curatenia in camera!

Atunci cand el este cel care realizeaza curatenia va fi mai atent cu lucrurile si va deveni si mai organizat. Recomanda-i acestuia sa stearga din cand in cand praful si sa aspire de cate ori este necesar pentru a-si usura munca atunci cand se aduna prea multe. Neaparat trebuie sa isi faca patul cand nu il mai foloseste – mai tarziu ii va fi greu sa faca asta. Hainele trebuie mereu puse la loc, impachetate corespunzator pentru a putea fi imbracate ulterior fara prea mult tam-tam. De asemenea, cele murdare trebuie depozitate in cosul de la baie imediat dupa ce au fost dezbracate pentru a nu aglomera camera si a-io oferi un aspect neingrijit. Iata care este solutia de care are nevoie copilul tau pentru a nu petrece mai multe de jumatate de ora pentru a face curatenie.

De asemenea, pentru a mai indulci lucrurile, din cand in cand il poti rasplati pentru efortul pe care il depune prin mici atentii sau surprize. Daca isi doreste mult un anumit lucru, promite-i ca dorinta i se va indeplini daca isi va mentine camera in ordine pentru un anumit timp. Vei vedea cum incep sa se observe deja schimbari.