Se pare ca o femeie petrece cel putin cateva ore in bucatarie in decursul unei saptamani, asadar, aceasta incapere este destul de frecvent solicitata si vizitata. Aici este locul in care se gateste mai mult sau mai putin, in care uneori poate sunt invitati musafirii apropiati familiei, insa si spatiul in care se ia micul dejun, pranzul si cina. Tocmai din acest motiv, bucataria trebuie sa beneficieze de o atentie deosebita din parte gospodinei din casa.

Daca iti doresti sa faci rapid si eficient curatenie in bucatarie, trebuie ca inainte de toate sa te asiguri ca ai toate instrumentele si produsele necesare care sa te ajute sa indeplinesti cu succes aceasta misiune. Asadar, e timpul sa pornesti la cumparaturi si sa iti achizitionezi nu doar bureti de vase, mop sau carpe, ci si solutii dezinfectante si de curatare, care sa iti faciliteze munca depusa. Doar in aceasta maniera vei reusi sa iti faci bucataria luna, fara sa depui un efort exagerat de mare si sa pierzi prea mult timp.

Totusi, este nevoie sa iti faci si un plan, asa cum orice gospodina are si pe care il respecta cu strictete. Daca iti doresti sa faci o curatenie adevarata, intocmai pentru ca esti constienta ca acesta este „locul ideal pentru bacterii”, trebuie sa iti organizezi sarcinile astfel:

  • Procesul de curatare si de igienizare trebuie sa aiba loc de sus in jos, asadar, e timpul sa treci la treaba. Inainte de toate, trebuie sa adaugi toate ustensilele la locul lor, in sertare si dulapuri, intocmai ca tu sa iti poti face bine treaba, fara sa fii incomodata de anumite alimente, dispozitive casnice sau ustensile.

Incepe prin a te ajuta de o laveta de praf cu ajutorul careia sa inlaturi impuritatile de pe dulap. Indicat este ca mai apoi sa o si umezesti putin pentru a putea curata eficient suprafata. Nu uita nici de frigider pentru ca acolo se depune de obicei o cantitate destul de insemnata de praf.

  • Daca ai o hota, e timpul sa ii oferi o curatenie speciala. Aceasta, am putea spune ca este precum un aspirator de bacterii, asa ca trebuie sa insisti destul de mult pe curatarea sa eficienta.

Inainte de toate, pulverizeaza-i intreaga suprafata, lasa solutia sa actioneze pret de cateva minute, iar mai apoi inlatura grasimile cu ajutorul unei lavete umede.

  • Sa trecem la curatarea aragazului – cu siguranta acest obiect nu este de decor in bucataria ta si ca il folosesti destul de frecvent. Tocmai de aceea, ai datoria de a-i acorda o atentie cat se poate de sporita. Avand in vedere ca acolo gatesti, locul trebuie sa fie mereu perfect curat si igienizat.

Inlatura grilajele de la ochiuri, pulverizeaza o solutie recomandata pe suprafata acestuia, insa si in cuptor, las-o sa actioneze pret de cateva minute, iar mai apoi sterge-l cu o laveta umeda. Dupa ce ai facut asta, da-i un luciu frumos cu ajutorul unei alte lavete perfect uscate.

  • Acum, atentia ta trebuie sa se indrepte catre toate aparaturile electrocasnice pe care le detii in bucatarie si de care te folosesti mai des sau mai rar. In cazul in care pana acum nu obisnuiai sa cureti eficient fiecare recipient sau aparatura din casa, dupa ce ai folosit-o, este timpul sa iei masuri. In acest fel risti sa pui in pericol nu doar aspectul, ci si functionalitatea acestora.

Daca totusi esti grijulie din acest punct de vedere, misiunea ta nu e deloc complicata acum. Pulverizeaza toate acestea cu o solutie dezinfectanta pentru a inlatura eventualii microbi, lasa-o sa actioneze cateva momente, iar mai apoi inlatur-o si ofera luciu aparaturilor.

  • Masa si blatul reprezinta cel mai probabil cele mai frecvent utilizate suprafete din bucatarie, asa ca in mod cert obisnuiesti sa le stergi dupa fiecare utilizare. Totusi, acum ca e vorba de o curatenie generala, trebuie sa le si cureti eficient cu o solutie dezinfectanta. Dupa ce ai aplicat-o si ai inlaturat-o, ofera-le luciu celor doua suprafete.
  • Spre final urmeaza sa iti indrepti atentia catre chiuveta. Pe aceasta este indicat sa o cureti dupa fiecare utilizare. Ajuta-te de un burete, pulverizeaza pe acesta o solutie dezinfectanta, iar mai apoi sterge chiuveta. Dupa ce ai facut asta, limpezeste intreaga suprafata cu apa din abundenta si da-i luciu cu o laveta.
  • Tot ceea ce trebuie sa mai faci acum este sa te ocupi de podea. Cel mai probabil ai optat pentru gresie in bucatarie. Din fericire, aceasta este extrem de usor de intretinut, asa ca nu trebuie decat sa aplici o solutie dezinfectanta, iar mai apoi sa cureti suprafata cu un prosop de bucatarie sau cu un mop.

Asadar, misiunea ta de gospodina a luat sfarsit. Acum, nicio bacterie nu iti mai poate afecta sanatatea, intocmai pentru ca ai avut grija sa le indepartezi cu solutii de calitate superiora si cu rigurozitate deplina.